Prsníková poradňa

Na vaše otázky o rakovine prsníka a starostlivosti o prsia odpovedá MUDr. Vladimír Bella, primár Mamologického oddelenia Onkologického ústavu nemocnice sv. Alžbety v Bratislave, dlhoročný garant projektu AVON za zdrave prsia. Odpovede na vaše otázky nájdete v poradni do 7 dní.

Chcem sa spýtať

Nadpis Dátum vloženia
USG prsnikov 20.06.2019 16:14
Pridal: Barbora
20.06.2019 16:14
Dobry den. Vysvetlite mi prosim Vas vysledok z USG vysetrenia prsnikov.
USG prsnikov a axil:
Prsniky primeranej echigenity, pravidelnej echotextury, vpravo v mieste hmatnej rezistencie v DMQ sa zobrazuje nepravidelna zlozena celkove hypoechogenna lezia na ploche cca 11mm, bez evid. Vaskularizacia, v tesnom kontakte s rozsirenym duktom.
Vyvody len nepravidelne sirsie do 3mm, prsniky v laktacii.
V axilach ben.LU.
Zaver: fokalna lezia praveho prsnika skor ben.vzhladu - laktacny adenom?
BIRADS 3 /pp. benigny nalez/
Opakovaný fibroadenóm 20.06.2019 14:11
Pridala: Alexandra
20.06.2019 14:11
Dobrý deň,
mám 23 rokov, v novembri 2017 som absolvovala operáciu - odstránili mi v Žiline na chrirurgii fibroadenóm z pravého prsníka, bol to už celkom veľký benígny nádor 35×20×15 mm. Už asi rok si viem nahmatať ďaľší útvar, tentokrát v ľavom prsníku, no zdá sa mi, že vlastnosti má rovnaké (nebolestivá pohyblivá hrčka).
Aktuálne mám po sonografickom vyšetrení prsníkov, pán primár mi znovu našiel (podľa jeho slov) fibroadenóm, v ľavom prsníku s rozmerom 6,5 mm a na moje prekvapenie aj v pravom prsníku s veľkosťou do 9 mm (vzhľadom k lokalite to bude zrejme recidíva). Dostala som do rúk papier s výsledkom vyšetrenia a pokyn aby som sa šla prezliecť a pán doktor hneď vyšetroval ďalšiu pani, nedostala som teda priestor na otázky a žiadnu edukáciu o ďalšom postupe. Viem, že tú by mi mala poskytnúť moja pani gynekologička, no rada by som zistila informácie aj z iných zdrojov a tak dúfam píšem na správne miesto. Je pravda, že benígny nádor nie je nebezpečný? Obzvlášť v mojom veku? (V rodine nemáme nikoho s rakovinou v anamnéze). Môže sa fibroadenóm premeniť na zhubný nádor? Sú nejaké postupy prevencie?
S pozdravom a prianím pekného dňa,
Alexandra Vojtylová
bolesť v ľavom prsníku 19.06.2019 18:56
Pridala: zuzka
19.06.2019 18:56
Dobry den chcela by som spytat mam18rokov uz 5rokov mam obcas bolesti v ľavom prsníku(mam ho aj mensi ale to od zaciatku) hrcky ani nic. som si nenahmatala, mam skoliózu a vyskočených 5 stavcov,na pohlad nic neobvykle, brali mi aj krvný obraz a vsetky vysledky som mala dobre, myslite ze by ho mohlo byt nieco vážnejšie?
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
24.06.2019 12:57
Dobrý deň,

bolesti prsníka môžu byť na hormonálnom podklade ako i z chrbtice. Nutné je ale vylúčiť aj iné ochorenia, a preto je nutné vyšetrenie ultrazvukom a/alebo mamografiou.

S pozdravom,
Doc. MUDr. V. Bella, PhD.
MRI prsníkov 17.06.2019 10:33
Pridala: Nóra
17.06.2019 10:33
Dobrý deň,
prosím Vás láskavo o vysvetlenie MRI záver:
V oboch prsníkoch fibroglandulárne tkanivo ACR c, mierne asymetricky distribuované, mierne parenchýmové sýtenie, multifokálne cysty do mm, niektoré komplikované.
Ľavý prsník- susp.reziduálne Tu zmeny, dopor.second look a rebiopsia,
Podotýkam koncom apríla som mala operáciu ľavého prsníka na karcinóm, ktorý odstránili, lymfatické uzliny sú negat., pri operácii vysvitlo, že sa tam nachádza aj multifokálne ložisko DCIS.
Je to aj v tom závere?
Ďakujem.
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
24.06.2019 12:57
Dobrý deň,

potrebné je doplnenie ultrazvuku po magnetickej rezonancii.

S pozdravom,
Doc. MUDr. V. Bella, PhD.
juvenilny fibroadenom 16.06.2019 12:00
Pridala: Petra
16.06.2019 12:00
Dobrý deň mám niekoľko otázok smerujúcich na Vás, odborníkov. Po 20 roku ,ktorý som mala vo februári ma gynekologička poslala na UT prsníkov, na UT ma objednali hneď a zistili mi v.s. juvenilný fibroadenóm , čo ja chápem ako nezhubný nádor , jedine čo si neviem vysvetliť je, že je tam vyššia vaskulárizácia preto je vlastne aj nutné bioptické vyšetrenie. Veľkosť tumoru je 12x10mm, útvar je lokalizovaný 11mm pod povrchom kože,vľavo je fertilná žľaza vo všetkých QQ(čo tiež neviem čo znamená) iné zmeny v prsníku sa nenachádzajú dľa lekára.
Výsledky s biopsie ešte žiaľ nemám.Na biopsiu som mala ísť minulý piatok , lenže lekár kt. to robí v MT, odkiaľ pochádzam , tam žiaľ nebol, bola som preto u gynekologičky od ktorej som chcela aby mi poradila, tá mi povedala,že to mám skúsiť ešte budúci piatok ak tam opäť nebude mám ísť hneď na chirurgiu a tam by mi to mali spraviť.
A ešte jedna otázka v prípade potvrdenia nezh. tumoru ,aký je postup th?
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
24.06.2019 12:57
Dobrý deň,

každý nález na prsníku by mal mať biopsiu. V prípade, že ide o jednoznačný nález fibroadenómu, sa tento nezhubný nádor, ak nerastie, len sleduje.

S pozdravom,
Doc. MUDr. V. Bella, PhD.
Cysta v prsniku 15.06.2019 15:40
Pridala: Erika
15.06.2019 15:40
Dobry den,
Mam 24 rokov a prednedavnom som absolvovala sonografiu prs kde mi zistili na jednom prsniku ojedinelu cystu 11 mm, fertilny typ, BI RADS 2...mam dovod na obavy alebo je potrebne to dalej riesit? Dakujem
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
24.06.2019 12:57
Dobrý deň,

nález máte úplne v poriadku.

S pozdravom,
Doc. MUDr. V. Bella, PhD.
Rázová vlna 14.06.2019 16:58
Pridala: Petra
14.06.2019 16:58
Dobrý deň pán primár,
chcela by som sa informovať, či je možné aplikovať ošetrenie rázovou vlnou X WAVE a to nôh v prípade, že som onkologický pacient v remisii (vyoperovaný nádor z prsníka - subkutánna mastektómia bez chemoterapie a rádioterapie, užívam TAMOXIFEN 20). V kontraindikáciach tohto ošetrenia je totiž uvedené, že nie vhodné pre onkologických pacientov. Veľmi pekne ďakujem.
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
24.06.2019 12:57
Dobrý deň,

v prípade ťažkostí je možné aplikovať ošetrenie nôh rázovou vlnou X WAVE.

S pozdravom,
Doc. MUDr. V. Bella, PhD.
Vyšetrenie prsníka 13.06.2019 17:40
Pridala: Martina
13.06.2019 17:40
Dobrý deň,

dneska som bola na sóno prsníka. Záverom bolo: bez známok malignity v USG obraze. Cysty bilat, praecip. v HLQ I.dx, vľavo centrálne retromam. dilatované, cističky rozšírené dukty so zahusteným obsahom, bez zn. vaskularizácie, dlhodobo invertovaná mamila vľavo, BI-RADS 3. USG vyšetrenie o pol roka so zameraním na oblasť vľavo retromamilárne.

Chcela by som sa opýtať na Váš názor a na výsledok. Mám sa podľa Vás báť, keď som zaradená do BI_RADS 3 a keď mám absolvovať vyšetrenie zas o pol roka? A dukty so zahusteným obsahom znamenajú čo?
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
24.06.2019 12:56
Dobrý deň,

BIRADS 3 neznamená ochorenie prsníkov. Označenie 3 znamená, že vyšetrenie sa má pre istotu zopakovať.

S pozdravom,
Doc. MUDr. V. Bella, PhD
Zvyškové žľazové tkanivo 13.06.2019 08:10
Pridala: Petra
13.06.2019 08:10
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sú moje výsledky z MMG vyšetrenia v poriadku.
MG +axily obojstranné.
Zvyškove žlazové tkanivo v HLQ a centralne, v tukovoinvolvovanych prsníkoch, bez spikulovitych TU formácií a bez zhlukov malignych MK.
Axily a subaxily - benigne LU. Koža, podložie v norme.
Záver: Zvyškové žľazové tkanivo bilaterálne.
BI-RADS1 /primeraný nález/ + usg o 6 mes.

Ďakujem veľmi pekne
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
20.06.2019 13:13
Dobrý deň,

výsledok máte výborný, bez známok nezhubného či zhubného ochorenia.

S pozdravom,
Doc. MUDr. V. Bella, PhD.
Rakovina prsníka 12.06.2019 19:30
Pridala: Marcela Rarikova
12.06.2019 19:30
Dobrý večer. V roku 2001 mi diagnostikovali v pravom prsníku rakovinu. Nádor zhubný, uzliny nie. Dostala som chemoterapie aj ozarovanie. Dala som si robiť aj genetické u Dr. Hamidovej. Potvrdil sa gen brca. Po osemnástich rokoch som si pred mesiacom nahmatala hrčku v ľavom prsníku. Biopsia potvrdila zhubný nádor aj s dvomi uzlinami v podpazuší. Momentálne si robím predoperačné vyšetrenia. V pondelok ma čaká ešte MR a anestéziológia. Rozhodla som sa pre odstránenie obidvoch prsnikov. Onkolog mi navrhol prv vyskúšať štyri chemoterapie a kontrola MR ci sa to zmenší až potom operácia.25.6.2019 mam nastúpiť na hospitalizaciu ale stále neviem ci odstrániť prsníky a potom liečba alebo to co mi navrhol onkolog. Poraďte mi. Som zúfalá. Ďakujem za odpoveď. Š pozdravom rodina Rarikova Handlová
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
20.06.2019 13:12
Dobrý deň,

obe možnosti sú dobré a záleží na Vás, či budete na tom psychicky lepšie po odstránení oboch prsníkov alebo sa prsník ponechá. Záleží to aj od Vášho veku, od toho či máte vaječníky a aj od toho, aký je veľký terajší zhubný nádor. Najlepšie je asi sa poradiť s Vašim chirurgom.

S pozdravom,
Doc. MUDr. V. Bella, PhD.
‹ novšie
staršie ›