Prsníková poradňa

Na vaše otázky o rakovine prsníka a starostlivosti o prsia odpovedá MUDr. Vladimír Bella, primár Mamologického oddelenia Onkologického ústavu nemocnice sv. Alžbety v Bratislave, dlhoročný garant projektu AVON za zdravé prsia. Odpovede na vaše otázky nájdete v poradni do 7 dní.

Chcem sa spýtať

Nadpis Dátum vloženia
Vysvetlenie nalezu 29.10.2021 11:18
Pridala: Monika
29.10.2021 11:18
Dobry den,

Prosim Vas chcela by som sa spytat, ci treba podstupit biopsiu daneho nalezu, ktory sa zmensil - bol predtym o 2 mm vacsi.Pravidelne chodim kazdy rok na mamografiu aj na sono. ( nalez mi nasli pred 4 rokmi, mam 44 rokov) Toto je posledny komentar nalezu z nedavneho vysetreniaK

USG: Prechodny typ presnikov bez zremjmy cystickych zmien. Vpravo v HLQ hupoechogenne lozisko velkosti 10x5x7 mm predtym to 12 x 4mm. Ojedinele cysty l.sin. do 4 mm. Ducti lactiferi nie su dilatovane. Koza a podkozie bpn. V axilach bez patologickych zmenenych LU.

Zaver: Bez znamok malignity v USG obraze, Vpravo v HLQ hypoechongenne lozisko-bez zmeny. Vlavo ojedinele cysty. BI- RADS 2

DOP. mg vysetrenie o rok.

Dakujem vopred,

s pozdravom,
Monika
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
03.11.2021 15:21
Dobrý deň,

potrebná je biopsia za účelom histológie daného ložiska.

MUDr. V. Bella
Som si neistá 25.10.2021 16:28
Pridala: Zuzana
25.10.2021 16:28
Dobrý deň bola som na mamografii v rámci prevencie prosím o vysvetlenie : bilat sú ojedinelé noduly do 9mm centrálne v.s.cysty alebo intramam LU birads3 doporučene usg o 4 mesiace
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
26.10.2021 08:38
Dobrý deň,

podľa výsledku mamografie sa nejedná o onkologické ochorenie. Potrebné je ale doplniť vyšetrenie ultrazvukom prsníka, nakoľko opisované moduly sú byť cysty – hormonálneho pôvodu, alebo lymfatické uzliny.

Doc. MUDr. V. Bella, PhD
Cysty 07.10.2021 12:54
Pridala: Simona
07.10.2021 12:54
Dobrý deň chcem sa opýtať ako to vyzerá s mojimi cystami kontrolu mám až o pol roka a dosť sa strachujem či to je vážnemu
Správa:; pp. benig.nalez- anechogenne ložisko vľavo charakteru cysty, hypoechogenne ložisko vlavo- pp. benig. Vzhľadu, v dif.dg. cysta so zahustenym obsahom FA?
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
19.10.2021 09:27
Pekný deň,

cysty nie sú riziko rakoviny prsníka, sú to hormonálne zmeny. Z cysty rakovina nemôže vzniknúť.

Doc. MUDr. V. Bella, PhD.
Fibroadenóm 30.08.2021 22:24
Pridala: Adriana
30.08.2021 22:24
Dobrý deň.Prosím Vás o názor. Pred pár dňami mi odstránili z pravého prsníka pravdepodobne fibroadenóm.V novembri 2021 vykonaná biopsia, sono v apríli potvrdilo fibroadenom v rastovej progresii- hypoechog.utvar polycyklických kontúr veľ.23x14mm bez pat.vask. Keďže hrčka rástla, radšej mi to vybrali v celkovej anestéze. Rýchla histológia vyšla v poriadku. Prosím Vás, môže definitívna histológia byť úplne iná ako tá rýchla počas operácie?
Sú fibroadenómy nebezpečné, môžu sa zvrhnúť na rakovinu? Je to vlastne nezhubný nádor?zvykne sa to opakovať? Už mi ho odstraňovali druhý raz, vždy z iného prsníka.
Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
06.10.2021 14:27
Dobrý deň,

fibroadenómy sa nezvrhávajú na zhubné ochorenie, ale môžu sa počas života aj opakovať. Keďže biopsia a rýchla histológia potvrdila fibroadenóm, aj definitívna histológia by mala potvrdiť fibroadenóm.

Pekný zvyšok dňa
Doc. MUDr. V. Bella, PhD.
Prosím o vysvetlenie nálezu 30.08.2021 07:41
Pridala: Silvia
30.08.2021 07:41
Dobrý deň prajem,chcela by som Vás poprosit o vysvetlenie môjho USG nálezu.
Prsníky prevažne tukového charakteru s znama asymetriou objemu zlazy v HLQ -vľavo v mieste hmatnej rezistencie-,v periférii HLQ smerom ku rLQQ stacion.ovoidná anechogenna cysta vel. 10x4,4mm.Vpravo v strednej tretine HMQ v žľaze hladká an/hypoechogenna lézia vel. 4x1,5mm bez záchytu vaskularizácie s oslabením akust.signálu dorzálne a v strednej tretine rMQQ v hlbke lokal,.ovoidná az naznačene lobul.hypoechogenna lézia s echocentrom vel. 4,6x3,6x6,5mm s prívodnou cievou z okolia,dorzalne akust.tieň-v.s.korelacia s MG.V periferii DLQ pri rLQQ bilobul.anechogenna jemnostenná cysticka lezia s jemným septom vel 8,5x4,7mmm s akust.zosilnením dorzálne s okraj.tieňom.
Zaradenie BI-RADS 3
Za pomoc Vám veľmi pekne ďakujem.S pozdravom Silvia
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
06.10.2021 14:27
Dobrý deň,

podľa vyššie uvedeného záznamu sa nejedná o zhubné ochorenie prsníka, ale je potrebné kontrolné vyšetrenie.

Pekný zvyšok dňa
Doc. MUDr. V. Bella, PhD.
otázka 16.08.2021 11:16
Pridala: Anna
16.08.2021 11:16
Dobrý deň-bola som na vyšetrenie prsníkov, čo znamená v správe V HLO ľavého prsníka až preaxilárne v korelácii s MMG nálezom prítomné hypoechogénne ložisko s hyperechogénnym hílom a centrálnou vaskularizáciou,veľkosti 6,8mm-charakteru LU.Retromamilárny priestor voľný,bez patologických zmien.
Za skorú odpoveď ďakujem.
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
06.10.2021 14:26
Dobrý deň,

podľa vyššie popísanej špecifikácie, máte vyšetrenie prsníkov ultrazvukom máte v norme.

Pekný zvyšok dňa
Doc. MUDr. V. Bella, PhD.
Prosim o vysvetlenie 28.07.2021 20:17
Pridala: Kristina
28.07.2021 20:17
Dobry den bola som na USG prsnikov :Prsna zlaza fertilneho typu pritomne roztrusene cysty do 5mm.Retroareolarne vpravo v hlbke 1,2cm pritomna homogena izo az mierne hypoechogenna lezia 8×5mm bez detekovanej vaskularizacie kontury hladke .Birads 3 dop.dopln.MMG
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
06.10.2021 14:25
Dobrý deň,

podľa vyšetrenia sa nejedná o zhubný nález prsníka, ale je potrebné doplnenie mamografiou.

Pekný zvyšok dňa
Doc. MUDr. V. Bella, PhD.
hypoechogénny útvar 28.07.2021 13:05
Pridala: Sofia
28.07.2021 13:05
Dobrý deň,

Dnes som bola na vyšetrení prsníkov ( sono ) a nález je hypoechogénny útvar veľkosti 21x8mm. Je to nebezpečené alebo sa jedná len o cystu ?
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
06.10.2021 14:24
Dobrý deň,
hypoechogénny útvar vo vyšetrení sono prsníkov nie je cysta ale skôr necystické ložisko.
Pekný zvyšok dňa
Doc. MUDr. V. Bella, PhD.
Vitekanie bielej tekutiny 23.06.2021 16:26
Pridala: Zuzana
23.06.2021 16:26
Dobrý deň rada by som vedela ci sa môže jednať o niečo vážne, mam v prsníku fibroadenom braly mi aj vzorku asi pred 3 rokmi. Pred 2,5 rokmi som kojila dcéru asi 2 mesiace potom som prestala terás ma trocha boli prsník tak som ho kontrolovala a pri stlačení mi v tieklo už 2 x akobi mlieko no bolo to veľmi husté chcela by som vedieť o co bi mohlo ísť, ďakujem
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
22.07.2021 12:27
Dobrý deň,

je potrebné kontrolné vyšetrenie prsníkov na gynekologickej ambulancii pre výtok z prsníka ako i kontrole nezhubného ochorenia - fibroadenómu.

S pozdravom,

Doc. MUDr. V. Bella, PhD
otázka 22.06.2021 21:35
Pridala: eva
22.06.2021 21:35
prosím vysvetliť výsledok mamografie

I.sin nové do 3-5 mm ovoid.tiene, najmä v proj centr Q početnejšie, sýte

Ďakujem
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
22.07.2021 12:27
Dobrý deň,

podľa výsledku je vhodné doplniť mamografické vyšetrenie ultrazvukom prsníkov.

S pozdravom,

Doc. MUDr. V. Bella, PhD
‹ novšie
staršie ›