Prsníková poradňa

Na vaše otázky o rakovine prsníka a starostlivosti o prsia odpovedá MUDr. Vladimír Bella, primár Mamologického oddelenia Onkologického ústavu nemocnice sv. Alžbety v Bratislave, dlhoročný garant projektu AVON za zdravé prsia. Odpovede na vaše otázky nájdete v poradni do 7 dní.

Chcem sa spýtať

Nadpis Dátum vloženia
Dyspl. štr. mammae bilat (hraničné dukty) 25.07.2022 22:09
Pridala: Monika
25.07.2022 22:09
Dobrý deň,
chcem sa opýtať na vysvetlenie záveru z mamografie a USG prsníkov:
Mamografia: prechodný typ žľazy s denznýmpruhovite škvrnitým tkanivom celopološne, maxim. sýtosť kresby HLQ.I.sin, tiež vyššie v HAQ t. č. bez patol. opacity, bez patol. zhluku MIK, Axily bez LU
záver: BI RADS O mammae pokračovať sono
USG prsníkov bilat:
akent. syplasia kresby s akcen. hranič. duktami - t..č. bez lož.tieňa Axily bez LAP
záver: Dysp. štr. mammae bilat (hraničné dukty) sono 1x ročne
Ku svojej gynekologičke mám najbližší termín až v 09/2022 preto sa pýtam touto cestou a prosím o vysvelteni.
Ďakujem Vám a Ďakujem za Váš čas
Monika
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
09.08.2022 10:44
Dobrý deň,

obidva nálezy - mamografia aj ultrasonografia prsníkov máte v norme, bez príznako zhubného ochorenia..

Doc. MUDr. V. Bella, PhD
BI-RADS 4b/c 08.07.2022 08:23
Pridala: Gabriela Králiková
08.07.2022 08:23
Dobry den
Prosim vas toto je sprava z mamo a usg,idem na biopsiu ale je nejaka sanca ze to nebude rakovina?:
Čiastočne redukuci C typ zlazy so sytymi okrskami zlazoveho telesa
Vpravo za bradavkou resp.v jej blizkosti v LHQ je novy lalocnaty tien v ML projekcii ma mierne cipatu konturu,jeho obsah sa neda spolahlivo hodnotit.podkozie nie je zhrubnute,bradavky su primerane,mikrokalcifikaty nevidim
V pazuchach patologicky zvacsene uzliny nevidim

USG
Vpravo tesne pri bradavke je povrchovo olozene izo az hypoechogenne lalocnate lozisko 20 mm s vysokoodporovou krivkou
Ine loziskove zmeny nevidim, v pazuchach patologicky zvacsene uzliny nevidim
Hodnotenie BI-RADS 4b/c

Dakujem za odpoved,neviem ako zvladnem to cakanie
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
13.07.2022 11:13
Dobrý deň,

určite je potrebná biopsia nálezu, nakoľko je tam podozrenie na onkologický proces.

Doc. MUDr. V. Bella, PhD
Bi-RADS2 22.06.2022 10:25
Pridala: Andrea
22.06.2022 10:25
Dobrý deň, prosím Vas chcem sa opýtať že čo znamená
I.dx.na r-MQQ micricysty do 5mm, I. Sin. Bez susp.
Ďakujem
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
04.07.2022 11:55
Dobrý deň,

Nález znamená hormonálne zmeny v pravom prsníku.

Doc. MUDr. V. Bella, PhD
Zaver usg vysetrenia 21.06.2022 20:54
Pridala: Miroslava
21.06.2022 20:54
Dobry den prajem, v zavere usg vysetrenia sa uvadza:hypoechogenne lezie 1.sin-v ddg cysty so zahustenym obsahom?FIA?ine? Cysty 1.sin. Intramaárne LU 1.sin. Akcentovame LU axillarne bilat,kvoli kt.doporucuju zvazit doplnenie krvneho obrazu resp.dalsieho vysetrenia cetsou obvodneho lekara. BIRADS 3
Chapem,ze objavene lezie sa musia sledovat,preto idem na kontrolu o pol roka a zrejme sa potom uvidi,aktualne su vo velkosti 4 a 5,5mm,ale neviem v akej velkosti sa to uz riesi pripadne dava na rozbor. Netusim co znamenaju oznacenia 1.sin a skratky FIA,BIRADS 3. A ani co by mohol prezradit krvny obraz k zlazam..aktualne liecim zapal v zube,takze sa obavam,ze krvne vysledky by mohli byt preto skreslene..vedeli by ste mi to prosim Vas vysvetlit,co dany nalez by mohol znamenat? Vopred velmi pekne dakujem.

MK
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
04.07.2022 11:54
Dobrý deň,

FIA je nezhubný nádor prsníka- fibroadenóm.
BIRADS 3 je potrebná kontrola.
U obvodného lekára je potrebné vylúčiť infekčné ochorenia.
Podľa výsledku ultrasonografu je potrebná kontrola o pol roka. Na rozbor sa to dáva vtedy. ak je podozrenie na zhubný nádor.

Doc. MUDr. V. Bella, PhD
Hormonalna liecba 04.05.2022 15:26
Pridala: Alexandra
04.05.2022 15:26
Dobry den, v r. 2016 mi bol diagnostikovany invazivny duktalny karcinom- ER 100%, PR 80%, HER 2 negat., KI 67 cca 25 %, CAIX negat., p53 negat, gen. Chec 2 pozit. Liecba - chirurgicke odstranenie nadoru, RAT terapia 26 oziarov, hormonalna terapia- rok tamoxifen, po roku odstranenie vajecnikov a maternice a zmena liecby na Letrozol az do teraz. MOJA OTAZKA - je bezpecne po 5 rokoch vysadit hormonalnu terapiu, nezvysi sa riziko recidivy? Otec ca prostaty diagnostikovany ako 76 r., mama ca prsnika diagnostikova 74 r., akualne su 12 rokov po liecbe v remisii. Dakujem za odpoved
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
16.05.2022 14:27
Dobrý deň,

podľa štúdií sa po 5 rokoch sa vysádza hormonálna terapia.

S pozdravom

Doc. MUDr. V. Bella, PhD
Hypoechogene lozisko 21.01.2022 12:49
Pridala: Simona
21.01.2022 12:49
Dobry den,
Chcem sa spytat,bola som na sone prsnikov,vysiel mi tento nalez:V pravo sa na rLQQ zobrazuje lalocnate hypoechogene lozisko bez susp.echopozadia,bez.evid.vaskularizacie,velkosti 15x8mm-vs.FiA.
Zaver:BI-RADS3-lozisko USG ben.atributorov l.dx-v.s FiA
Prosim Vas, co to znamena?Dr.mi k tomu nic nepivedala a celkom sa bojim.
Dakujem
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
16.05.2022 14:27
Dobrý deň,

podľa popisu na ultrazvuku sa jedná o benígne nezhubné ložisko typu fibroadenómu, potrebné sú kontroly a ev. biopsia z ložiska.

S pozdravom

Doc. MUDr. V. Bella, PhD
Fibroadenóm 19.12.2021 14:51
Pridala: Katarína Cibulková
19.12.2021 14:51
Dobrý deň chcela by som sa informovať a poprosiť Vás o radu. Pred dvoma rokmi mi našli v prsníku fibroadenóm ktorý sa musel operovať o pol roka nasledovala sonografia kde mi našli zhluk fibroadenómov a tiež viaceré cysty v oboch prsiach. Mňa by zaujímalo či okrem bežných kontrol sa tento problém dá riešiť napríklad nejakou prírodnou medicínou ako čaje, lieky alebo niečo podobné. Ďakujem pekne za Vašu odpoveď.
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
22.12.2021 10:23
Dobrý deň,
V prípade firbroadenómov:
Po chirurgickom odstránení fibroadenómu, sa nemusí iný fibroadenóm objaviť.
Malý fibroadenóm môže časom aj zaniknúť.
Môžu sa objaviť viaceré fibroadenómy počas života.
Čaje ani iné produkty fibroadenóm neodstránia.
Fibroadenóm, ak je menší sa môže sledovať po celý život, ak nerastie.

Pekný zvyšok dňa
MUDr. Bella
Vysvetlenie nalezu 29.10.2021 11:18
Pridala: Monika
29.10.2021 11:18
Dobry den,

Prosim Vas chcela by som sa spytat, ci treba podstupit biopsiu daneho nalezu, ktory sa zmensil - bol predtym o 2 mm vacsi.Pravidelne chodim kazdy rok na mamografiu aj na sono. ( nalez mi nasli pred 4 rokmi, mam 44 rokov) Toto je posledny komentar nalezu z nedavneho vysetreniaK

USG: Prechodny typ presnikov bez zremjmy cystickych zmien. Vpravo v HLQ hupoechogenne lozisko velkosti 10x5x7 mm predtym to 12 x 4mm. Ojedinele cysty l.sin. do 4 mm. Ducti lactiferi nie su dilatovane. Koza a podkozie bpn. V axilach bez patologickych zmenenych LU.

Zaver: Bez znamok malignity v USG obraze, Vpravo v HLQ hypoechongenne lozisko-bez zmeny. Vlavo ojedinele cysty. BI- RADS 2

DOP. mg vysetrenie o rok.

Dakujem vopred,

s pozdravom,
Monika
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
03.11.2021 15:21
Dobrý deň,

potrebná je biopsia za účelom histológie daného ložiska.

MUDr. V. Bella
Som si neistá 25.10.2021 16:28
Pridala: Zuzana
25.10.2021 16:28
Dobrý deň bola som na mamografii v rámci prevencie prosím o vysvetlenie : bilat sú ojedinelé noduly do 9mm centrálne v.s.cysty alebo intramam LU birads3 doporučene usg o 4 mesiace
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
26.10.2021 08:38
Dobrý deň,

podľa výsledku mamografie sa nejedná o onkologické ochorenie. Potrebné je ale doplniť vyšetrenie ultrazvukom prsníka, nakoľko opisované moduly sú byť cysty – hormonálneho pôvodu, alebo lymfatické uzliny.

Doc. MUDr. V. Bella, PhD
Cysty 07.10.2021 12:54
Pridala: Simona
07.10.2021 12:54
Dobrý deň chcem sa opýtať ako to vyzerá s mojimi cystami kontrolu mám až o pol roka a dosť sa strachujem či to je vážnemu
Správa:; pp. benig.nalez- anechogenne ložisko vľavo charakteru cysty, hypoechogenne ložisko vlavo- pp. benig. Vzhľadu, v dif.dg. cysta so zahustenym obsahom FA?
Pridal: MUDr. Vladimír Bella
19.10.2021 09:27
Pekný deň,

cysty nie sú riziko rakoviny prsníka, sú to hormonálne zmeny. Z cysty rakovina nemôže vzniknúť.

Doc. MUDr. V. Bella, PhD.
‹ novšie
staršie ›